Prosseseringsmetoder

Etter plukking skal kaffebærene tørkes gjennom en av prosessene beskrevet under. Når kaffebærene høstes, må frøet / bønnen skilles fra frukten og slimhinnen før den ristes. Opprinnelig ville kaffe bare få tørke i solen med frukt intakt. Denne naturlige metoden er fortsatt mye brukt i dag, men det er en tidkrevende prosess. Det mest vanlige i dag er å finne vasket kaffe som har frukten fjernet før de tørkes. Denne prosessen er raskere, og er den mest brukte. Det finnes derimot også en mellomting mellom naturlig og vasket, som heter semi vasket eller honning prossesert. 


Vasket Kaffe

I den vaskede prosessen blir bønnene presset ut av frukten like etter plukking. Deretter blir de lagt i vanntanker og får gjære i 12 til 72 timer før det vaskes vekk gjenværende rester av frukten og det ytre skallet. Deretter tørkes de ute i solen på solsenger. Vasket kaffe har vanligvis en lys og ren smak. 

 

Naturlig Kaffe

Dette er den mest tradisjonelle prosessmetoden. I den naturlige eller tørre prosessen blir hele kaffebæret tørket i solen, og etterlater frukten på bønnen, slik at den tørker inn rundt bønnen. Naturlig gjæring oppstår som resulterer i dannelsen av komplekse smaker og sukker. Dette er en lengre prosess enn andre metoder. Naturlig bearbeidede kaffe har ofte komplekse fruktige noter i den siste koppen som bær eller sitrus. 


Honning Prossesert Kaffe

Pulped Natural/ Semi vasket eller Honningprosessert er en metode der de ferske kaffebærene avpulpes, men får tørke uten vask. Noe av frukten er der fremdeles, men ikke så mye som i den naturlige prosessen. Det meste av bæret er borte, men den gjenværende gyldne, klissete slimhinnen minner om honning, og det er her prosessen får navnet sitt fra.

En fordel for produsentene er at honningforedling bruker mindre vann. Å la frukten tørke på bønnen betyr at den kan fjernes fysisk under maling i stedet for å bli vasket av som er typisk for vasket kaffe.

 

Gul, rød og svart honningprossesert kaffe.

I løpet av honningprosessen, mens kaffen tørker, oksiderer det klebrige belegget på utsiden av bønnene og blir mørkere i fargen. Når den har nått en gylden gul farge, kalles kaffe som stoppes på dette tidspunktet som gul honning prosessert kaffe. Når kaffen fortsetter å gjære, oksiderer slimhinnen ytterligere til en rød og til slutt en svart farge. Jo mer frukt som blir igjen på bønnen, jo mørkere er fargen også. Svart honning prossesert kaffe kan også ha mer frukt igjen på bønnen under tørkeprosessen enn gul honningkaffe. Det er lengden på tørkeprosessen som gjør at kaffe kan utvikle mer eller mindre fruktige smaker.