Rist med Gene Cafe

HVORFOR RISTE SELV?
Når man ristet kaffen selv har man full kontroll over ristegraden. Man er garantert helt fersk kaffe å man kan mikse og trikse med forskjellige smaker. Hjemmeristere har også et bedre utvalg av spesialkaffe. På toppen av det hele, sparer du penger.

 

DETTE TRENGER DU FOR Å RISTE MED GENE CAFE 

GRØNNE KAFFEBØNNER
KJØKKENVEKT
KLOKKE TIL Å TA TIDEN MED
 

 

 

SLIK GJØR DU DET

Husk å lese om ristefasen før du begynner HER

Dette er en veiledning til deg som nybegynner. Dette er ingen fasit. Prøv deg frem med temperatur og tid.

OBS. Det er ikke ønskelig å trekker inn gassene ved risting. Sørg for god ventilasjon, eventuelt bruk en flexislange fra eksosen ut et vindu/dør. Vi anbefaler å riste utenfor dersom mulig og oppfordere til bruk av vernemaske. 

Mål opp max 250 gram grønne bønner i en beholder.

Forvarm roasteren til feks 235 grader første gang, det tar ca 5 minutter. Maks temperatur på roasteren er 250 grader. Rød knapp er varme og blå er for tid.

Når panelet viser 235 grader, trykker du en gang på varmejusteringsknappen (rød), ettefølgende trykker du og holder den nede. Roasteren går langsomt og stopper i riktig vinkel så du kan ta ut trommelen.

Still inn ny tid og temperatur 235 grader og feks 16 min. Vi anbefaler at du bruker din egen stoppeklokke for å måle tid.

Ta ut trommelen og fyll den opp med dine kaffebønner.

Sett trommelen tilbake, start roasteren og stoppeklokken.

Ha god belysning på dine bønner, og noter ned tid ettersom roasten går gjennom de ulike fasene. 

Det er ikke alle bønner som popper like sterkt, så man skal høre godt etter for å kunne registrere 1.crack/første popp. 

Etter 10 minutter kan du senke temperaturen til 220 grader.

Når du velger å avslutte utviklingsfasen. Enten pga farge, lukt eller tid anbefaler vi at du stopper maskinen, tar ut trommelen og kjøler dem på et stekebrett. Roasteren har et kjøleprogram som automatisk starter når tiden er gått ut, men vi abefaler at du selv kjøler dem.

For å avslutte maskinen trykker du en gang til på den blå knappen for tid.

 

GJØR DETTE FOR BEST RESULTAT

  • Når man registrerer 1.crack kan man velge å senke temperaturen dersom man ønsker en høyere grad av karamellisering. Prøv feks 220-230 grader etter første crack. Det er ingen fasit, og ulike bønner reagerer ulikt.

  • Temperaturen som vises er ikke bønnetemperatur men eksostemperatur. Du kan derfor ikke lese displaytemperaturen som bønnenes kjernetemperatur.

  • Har man for lav varme gjennom roasten vil bønnene ikke blir ristet/roastet men bakt. Dette er uønsket og gir dårlig smak.

  • Har man høy varme gjennom hele roasten vil man beholde mer av den fruktige og syrlige smaken inni bønenne. Det vil si de ikke blir like gjennomstekt. 

  • Prøv forskjellige måter med samme bønnetype, så finner du fort en favoritt.

​Husk at bønnene skal hvile i 2-3 dager før de brukes. De skal nemlig avgasse. Vi selger poser med enveisventil som er helt optimale for dette.