Risteprosessen


SLIK ENDRER BØNNENE SEG NÅR DE RISTES
 
Her er en veldig forenklet men god forklaring for deg som er ny til kafferisting. 

Forstå hvilke faser bønnene går gjennom under risting.         
 

De grønne bønnene er romtemperet å det kan være lurt å notere seg hvilken temperatur bønnene starter med før de skal roaste. Vi gjør så mange notater som mulig slik at vi kan gjenskape den "perfekte roast".
 
                      
Drying phase. Bønnene varmes opp, det bygges opp trykk innvendig å du vil gjerne oppleve at de blir litt grønnere i fargen.
 
Yellowing. Bønnene går fra å være grønne, til en gulfarge. Det er ønskelig at denne fasen starter rundt 4-6 minutter. Fasen er nådd når det ikke er spor av flere grønne. Noter tiden.                       

Cinnamon stage. Bønnene ristes videre inn i en kanelfarge. Fasen er nådd når det ikke er spor av flere gule. Noter tiden.           
             
First crack. Den innvendige temperaturen er ca 196 grader å trykket inni bønnene får dem til å poppe / åpne seg. Denne fasen heter first crack. Dette markerer den lyseste versjonen dine bønner kan / bør ha. Noen få velger å stoppe her, mens de fleste roaster noen minutter videre. Noter tiden når flere (3-5) bønner popper samtidig.

Development phase. Utviklingsfasen er "karamelliseringsfasen" hvor man beveger seg vekk fra syrlighet mot sødme. Vi kan sammenligne denne fasen med å steke løk. Lavere temperatur over tid vil karamellisere sukkere i bønnene og fremhever en mer sjokolade / karamell / nøtte smak i kaffen. Det er normalt å senke temperaturen litt når man er i denne fasen. Det er selvfølgelig avhengig av smaksprofilen til bønnene hvilken smak du beveger deg fra og mot. 
 
OBS
Viktig å understreke er at dersom man ønsker en fruktig kaffe, skal man ikke gå for langt over first crack, kanskje 1-2 minutter.  Det gjelder å prøve seg frem med forskjellig tid og varme.                                     

Second crack. Dersom du fortsetter din roast  inn i de mørkebrune fargene, vil du komme til second crack. Bønnene vil altså poppe på ny og for mange er dette den mørkeste versjonen man foretrekker. I Italia er de kjente for å riste forbi second crack da de elsker deres super mørke espresso.
 
Til Slutt
Når man rister skal man ta tiden fra bønnene kommer på platen / roasteren til de kommer over til beholderen hvor de skal kjøles ned. Lukt, hør og se på dine bønner mens de går gjennom disse fasene. Det er hemmeligheten for å bli en god hjemmeroaster.  Lykke til!